Saturday, February 19, 2011

Daging Dendeng 2011


BAHAN-BAHAN & CARA-CARA



(daging dan halia)
bahan utama mesti la daging (300g)..dapat daging jual kt pasar malam lg best...mula2 kena la potong daging tu bentuk tiub..then rebuskan bsama sedikit halia hingga betul2 empuk...kl xempuk nanti liat bila digoreng..(air rebusan jgn dibuangtaw)..kemudian dah empuk..angkat then hiriskan nipis2 seperti gamba diatas..SETERUSNYA..
 tumbuk hirisan daging rebus td tp jgn tlalu hancur...then goreng hingga garing hirisan dgg tumbuk td....goreng garing2 aww...br bestttt....
OK..PART 1 DONE!!

PART 2 (bwg putih,bwg merah,cili kering,serai,air asam jawa,sos tiram,kicap,garam,gula,ajinomoto lau suke)
bahan-bahan utk menumis...kite perlukan..3ulas garlic 3 ulas bwg merah..20 tangkai cili kering..tumbuk bwg2 td...then blend cili kering...
masa untuk menumis!!!!!
tumis bwg2 tu hingga kekuningan kemudian msukkan serai dan cili kering yg dikisar tadi...tumis mcm biase la k..then masukkan air asam jawa dan air rebusan td...agak2 la..mcm xbiase lak kan..hehe...ok..kemudian masukkan sedikit kicap dan 3 sudu sos tiram..masukkan garam,gula n ajinomoto...setelah betul2 masak masukkan daging grg tadi..masak skejab then...
tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....siap la..jom..makan time!!!

p/s Gendang gendut tali kecapi kenyang perut sukalahhhh hati...

6 0 kumtum orkid pandai menaip:

NADIA RAJAMI said...

wah..nampak sedap.. ;) dendeng tu ape??.. hehe

OKED Choki Choki said...

@dea..urkss xtau la pe maksud dendeng tu tp dendeng asal mknan dr indonesia..tp dendeng byk jenis..ni antara jenis plg simple tp take time la..hehe...

sis92 said...

salam...
skodeng2 blog awak, tup2 nampak sesuatu yang nyummy!
sis suka makan
what?
makan is the best u know,haha

OKED Choki Choki said...

@sis92...haha..makan is the best teraphy..tambah2 bile tension...makan..makan..makan...

ilanilyana said...

mcm sedap jeeeee

OKED Choki Choki said...

@ il ya na : of coz la sedap..buat la..t wak mai p opis aku rasa eh..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...