Thursday, May 12, 2011

Cara Murah nak Cantik

Berabis beribu2 ringgit tuk rawatan muka???or beratus2 ringgit tuk beli barang2 penjagaan wajah...haaaaa...meh nak kongsi..td baca la beauty tips book pamphlet maidin...baca info menarik ni..so nak sharing la ngan korang..sharing is caring kann... hehe...jommmm



APPLE & TOMATO ni sgt baik tuk kulit kite..kulit jadi lembut & licin jewww...
oke..1st..penyek2 kan tomato tu or epal tuh, pilih la mana satu korang nak..oked suka epal..hehe...k pastu tenyeh kat muka..biarkan dlm 20mnt pastu makan..hehe...mana bule...pstu basuh la muka tu dgn air suam....
gelatin dari tomato atau epal tu akan tolong mnghilangkan parut2 jerawat yg betepek kat muka kite tuh.


 

yg kedua plak..KAYU MANIS @ cinnamon...yg ni sgt sesuai tuk menghilangkan jerawat.....cara2nya mudah jer... mixture kan serbuk kayu manis dengan bedak sejuk nenek kite tuh...pastu tepek kat muka sebelum p tido...pastu..krohhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh....

 

haaa..yg nie plak..KAYU CENDANA @ sandalwood...pun sesuai tuk menghilangkan jerawat....cara2nye... sng jer..bancuh sket serbuk tu pastu tepek kat muke... tadaaa,,,senang je kan....



PISANG EMAS @banana...yg ni sgt sesuai nak hilangkan parut jerawat..dah makan pisang tuh kulitnya jgn dibuang.... sambil makan2 kulit tu amek tenyeh kat muka....lepas 15minit baru bersihkan muka....simple je kan...perut kenyang muka pun kenyang....


khasiat KACANG HIJAU @ green bean.....buat muka kita lagi berseri2 dan cerah...k...kisar or tumbuk kacang ijo tuh..pastu mix dgn kuning telur...putih telur korang goreng ea..mcm biase tepek kat muka...pas 15 minit basuh dgn air suam....



SUSU SEGAR....sape suke susu??oked xsuka mnum susu...hahaha,,,yg ni pun sng je...air susu segar tu apply kat muka...biar beberapa minit..dah kering basuh dgn air suam...kalau rajin buat 2 x seminggu... hasilnya..kulit jadi lembut dan licin..cewahhhhhhhhhh.........



senang je kan..xpayah berabis beratus2 nak beli SK2 la ape lah...guna je sumber2 semulajadi..xde bahan kimia...kan lagi selamat....oked pun nak cuba yg kulit kayu manis tuh.....hehehhe...


oke guys...join oked lam MISI selamatkan kulit kita...
SELAMAT MENCUBA...


.............................

7 0 kumtum orkid pandai menaip:

gadisbunga said...

patut la cik oked cantik berseri-seri..... :D

wokeh, nak try lumur susu lah! thx for sharing. :D

OKED chokelat said...

wah GB...jangan dilumur..p mandi susu trs...hehe...oked da try...alhamdulillah...jerawat seketul ni dah surut...=)

alexa yussida said...

petua yg bestt sgt..thnkss oked..slalu letak tomato atau timun pastu sambil2 baring kutip makan gak..tak senonoh..:p eit kutip yg tak guna la:p

OKED chokelat said...

yus : haha..bgs2..baru betul2 kulit kyg perut pun kyg..prt kyg xtra wajah bseri2..heeeee....skrg makan pisang smbil tenyeh kulit pisang tu..mbr kata BUANG TEBIAT....huhu..

Anonymous said...

salam, awak kat mana ekk nak dapat serbuk kayu cendana ni..???

Cik Layka said...

U... Mne beli serbuk cendana tu??

farah maakon said...

Kat kedai ubat cina agak2 ade tak jual kayu cendana ni sis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...