Saturday, April 16, 2011

Sambal Petai Ikan Bilis..


hohoho..PETAI???ramai xsuke sebab baunye...kalau sbt petai jek...

" eeewwwwww..i xsuke la petai..busukkkkkk...sapa yg sanggup makan...yakkssss..." kata si polan

tapi disebalik bau busuk petai tu..tau x?tau xxxxxxxxxx? petai sebenarnya mengandungi sukrosa, fruktosa dan glukosa yang dikombinasikan dengan serat. Kombinasi kandungan ini mampu memberikan tenaga yang segera, namun cukup lama dan cukup besar efeknya & juga juga membantu dalam penyembuhan penyakit-penyakit...antaranya :
  1. Depresi
    Menurut survey yang dilakukan oleh MIND diantara pesakit depresi, ramai orang merasa lebih baik setelah makan petai. Hal ini terjadi kerana petai mengandung tryptophan, sejenis protein yang diubah tubuh menjadi serotonin. Inilah yang akan membuat relax, memperbaiki mood dan secara umum membuat seseorang lebih bahagia.
  2. PMS (premenstrual syndrome)
    Jika mengalami PMS, anda tidak perlu makan pil, cukup dengan makan petai. Vitamin B6 yang terdapat dalam petai mengimbangi kadar gula darah, yang dapat membantu mood
  3. Tekanan darah tinggi
    Petai mengandungi tinggi kalium, tetapi rendah garam, sehingga sangat sempurna untuk menjauhi tekanan darah. 
  4. Sembelit
    Kerana kandungan serat yang tinggi, maka petai akan membaiki sistem pencernaan.
  5. Gigitan nyamuk
    Sebelum anda mencapai krim gigitan nyamuk, cuba untuk menggosok kawasan yang terkena gigitan dengan bahagian dalam kulit petai. Ramai orang dapat mengatasi rasa gatal dan bengkak dengan cara ini.
  6. Kegemukan
    Penelitian di Institute of Psychology Austria menemukan bahawa tekanan ketika kerja menyebabkan orang sering mencapai makanan yang menenangkan seperti coklat dan keropok. Dengan melihat kepada 5.000 pesakit di hospital, penyelidik menemukan bahawa kebanyakan orang menjadi gemuk kerana tekanan kerja yang tinggi. Laporan menyimpulkan bahawa, untuk menghindari nafsu makan kerana panik, kita perlu mengendalikan kadar gula dalam darah dengan mengambil makanan tinggi karbohidrat setiap dua jam untuk mempertahankan kadar yang tetap.
  7. Merokok
    Petai dapat menolong orang yang ingin berhenti merokok. Vitamin B6 dan B12 yang dikandungnya, bersama dengan kalium dan magnesium, membantu tubuh agar cepat sembuh dari efek penghentian nikotin
  8. Stress
    Kalium adalah mineral penting, yang membantu untuk menormalkan degup jantung, menghantar oksigen ke otak dan mengatur keseimbangan cairan tubuh. Ketika kita stress, metabolisme kita akan meningkat, sehingga akan mengurangi kadar kalium dalam tubuh. Hal ini dapat diseimbangkan lagi dengan bantuan makan petai yang tinggi kalium.
  9. Stroke
    Menurut kajian dalam “The New England Journal of Medicine,” makan petai sebagai bahagian dari makanan sehari-hari akan menurunkan risiko kematian kerana stroke sampai 40%
  10. Untuk saraf
    Petai mengandung vitamin V dalam jumlah besar, sehingga dapat membantu menenangkan sistem saraf.

RESIPI SAMBAL PETAI BILIS ala OKED 

4 tangkai petai
15 tangkai cili kering (blend)
2 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
air asam jawa
2 sudu teh gula
garam secukup rasa
ikan bilis
minyak masak

  • kikis kulit petai dan buangkan sisir tepi petai tu kemudian belah petai bsama2 kulit yg suda dikikis tu.
  • goreng petai sebentar...
  • goreng jugak ikan bilis tue...
  • ketepikan dulu kedua2 bahan tadi......
  • tumbuk bwg merah dan putih, kemudian tumiskan kedua2nya, then setelah kekuning2an masukkan cili kering yg sudah di blender tadi...masak sehingga naik minyak....
  • kemudian masukkan sedikit air asam jawa, agak2 lam stengah cawan..
  • masukkan gula dan garam secukup rasa..
  • setelah agak masak..masukkan petai & iakn bilis yg digoreng tadi...
  • tadaaaaaaaaaaaaaaaa...da siap..bule makan daa...yam3....SIMPLE je kan nak buat..

tuk ilangkan bau mulut bley try this 1...hehe...





nota menceceh :  Thanks kpd cik carolina & MOKs sb beli petai tu..thanks gak tuk diri sendiri sb masakkan tuk  kowang..cehhhh...asal g umah kowang je compem kena buli masak....



8 0 kumtum orkid pandai menaip:

il ya na said...

lauk petai la hari ni eh, haha

OKEdChokelaT said...

ilan : ini menu mgu lepas...zila paksa aku masak...hahahaha

sekamar rindu said...

salam....

sambal petai...saya suka..:))

OKEdChokelaT said...

salam....mmg makanan kegemaran kan..=)

Farah Shamsudin said...

sedap tu.. feberet tau!

OKEdChokelaT said...

makan kegemaran rmai kan farah..sape kata duk bandar high class makan petai...hehe..

Izyan Masri said...

LEPAS NI SATU MALAYSIA TERUS CARI PETAI XD

OKEdChokelaT said...

hahaha...yan makan x nie...cpt makan..heeeeee...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...