Thursday, April 14, 2011

BEN ASHAARI BICARA KASIH AYAH


kisah saya mungkin bukan kisah yg plg sedih bukan juga yg plg gembira..menarik pun bukan..tapi kisah ni saya tujukan khas tuk peringatan DIRI SENDIRI..supaya lebih menghargai selagi abah ada disisi....

pernah rasa seketika di ambang kesusahan...lepas tamat contract ssh betul nak cr kerja yg dpt menampung hutang2...pernah xbkerja beberapa bulan..sebab degil..saya kluar dari rumah abang..biase la kecik hati itu ini...konon2 nak bdikari tp timing xbetul...ekonomi xstabil lagi pikir mau bdikari...bkn xpernah besusah2 tapi kereta rumah semua nak kena bebayar...tiap kali col kg mesti minta duit kat abah...huhu..dah tua2 pun mintak duit lagi..malunyaaaa...

dah berapa bulan br dpt keje yg agak ok la gajinya even bg saya xde la ok sgt bbanding keje sebelum ni...MY 1st DAY keje...kereta kena tarik...malunya bila mak guard jerit2 tnya sapa punya kereta dpn opismate yg lain...depan bos lagi...huhuhuhu....URGENT...tpksa col ABAH....abah xmarah..abah cume tnya betul ke kereta kena tarik...(time tu da sedu sedan dah..sek bek kat opis jer..lau kt rumah da meraung)....

for a few day g keje naik bas..xkisah pun...abah kata tgu abah dpt duit...huh..nanges lagiiiiii.....pas 2 3 hari abah col kata abah nak dtg...pagi tu col mak kt kg...mak kata abah dah bertolak tp abah sorang2.....mak kata lagi abah majuk ngan abang sebab lambat bgun...nanges lagi....abah drive sorang naik kereta buruk tu dtg...abah bukan nye larat...lepas operate jantung abah selalu sakit..dah xlarat nak buat keje berat2...ni kan nak drive jauh2...semata2 sebab anak pempuan die ni....

bila abah sampai xde pun abah marah2...cume abah pesan lain kali jgn tangguh2 bayar...sakitnya hati bila tgk abah...rasa diri anak xguna...abah xpenah rasa senang even anak2 dah besar...abah xpenah mintak duit even abah xde duit nak g hospital amek ubat...sooo...sekarang...selagi tmampu sy MESTI nak kena senangkan mak abah dl....bia la kawen lambat sekalipun....biar abah rasa senang macam org lain..saya kan ANAK ABAH (manja ngan abah banding ngan mak..hihi..mak garang wooo....)..


Apakah cara terbaik mendidik anak kita di zaman yang penuh mencabar ini ?

  1. AGAMA - didikan agama paling  penting
  2. MASA - sibuk mana pun cari harta..masa bsama keluarga adalah masa paling berharga..
  3. TEGAS - ada tegas dalam lembut mendidik anak2...
  4. KAWAL - kawal pgaulan anak2 tapi jgn terlalu controlnati msti anak2 memberontak..haruuuuuu...
  5. PERMATA - anak2 adalah permata berharga..jaga la sebaik2nya....

ABAnG BEN KATA TUTUP SUDAH....tapi nak post jugak entry ni...nak buat post ni kena dlm keadaan sunyi-sunyian baru insafffffff....hehe... 


6 0 kumtum orkid pandai menaip:

mas saari said...

salam singgah!
begitulah kasih sayang dan pengorbanan seorang ayah..mmg tiada tandingnya!

fRaMe+LenSeS said...

Nadh sayang ayah nadh jugak.. ;)
Salam singgah salam ziarah dari nadh..
kita jadi anak soleh untuk Ayah ye. yang mendoakan kebahagiaan depa dunia dan akhirat..

Nadh datang melawat ni.. ;)
Budak Nakal

Lulu caldina said...

yuhuu lulu datang sini..

OKEdChokelaT said...

mas : selagi kita xbegelar ibu bapa slagi tu kite xkan paham perasaan seorang ibu @ bapa...hmm..huhu

OKEdChokelaT said...

nadh : yeap...soleh??xmau..nak solehah..haha..doakan mereke selalu yea...

OKEdChokelaT said...

Lulu : yuhuuuu..mekaseh dtg singgah...hehe..jgn malu2...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...