Wednesday, August 17, 2011

Bangunan Merah Yang Di Sumpah..Melaka Bandar Bersejarah

Pernah jenjalan area bangunan merah, melaka??? ade satu story yg oked dgr..bahawasanya bangunan di sekitar tu di sumpah...cat yang dibenarkan hanya berwarna merah..sebabnya...semasa pembinaan kota a famosa..rmai buruh2 yg mati akibat kebuluran dan cuaca yg panas..masa belanda serang portugis pun beribu terkorban..sb tu bangunan tu kena cat wana merah jeww....

kl sapa2 yg xtau bangunan merah tu terletak betul2 di pinggir bukit kota afamosa yg hampir roboh tu....a famosa di bina oleh portugis sbgai kubu ketika menakluki melaka....oke maklumat lanjut sila google yea...heeeeeeeeeeee....


PART 2 : SELEPAS BERBUKA DI SINI...BERMULA LAH SESI MENGEDIX DI BANGUNAN MERAH...


Di sebalik Tirai kamar


Kincir Air Kesultanan Melaka





Dataran Bangunan Merah


Clock Tower...




I   MALACCA 





P/S thanks to my  sebab mengedik dengan sayerrrrrrrr yg hampir gilosss nieh...hehehehehehehe



8 0 kumtum orkid pandai menaip:

アヌムちゃん said...

dah lama x jln2 melaka..nice pic :)

OKED chokelat said...

melaka semakin membesar dgn xberapa sihatnya..hehehe

PinKy MoMMa said...

tak sabar nak balikkkkk melaka!
owh nak gigam gak kt sini huhu..

OKED chokelat said...

sis...gigam tu ape...hahaha...

haaa...meh la pulang ke pangkuan..=)

gadisBunga said...

suka melaka jugak!

dah lama tak pi sukat2 melaka ni. igt after raya nak pi lah menyukat sekali. sambil shopping sambil amik gambo. tak sabarnya!

OKED chokelat said...

menyukat??? apakah itu..heeee

jgn lupa ajak cik oked skali yea...hehehehe...im shopaholic...=p

Phat said...

lama x turun melaka...rindu nk ke butik levis kat pahlawan squre tu...tp ustaz dlm cite tahajud tu mmg gatal kan...sume die nk

OKED chokelat said...

hakhakhakhak...aman duk melaka...=)

yeap2...seme die nak....huuuu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...